19 juni 2024

Toekomst van land art | eerste internationale conferentie in Nederland (3/10/2024)

PERSBERICHT | 19 juni 2024

Land Art Lives en de toekomst van land art

Eerste internationale conferentie over land art in Nederland

Op 3 oktober 2024 organiseert Kunstmuseum M. Land Art Lives, de eerste internationale conferentie over land art in Nederland. Tijdens deze dag staat de toekomst van land art als veelvormige en complexe kunstvorm centraal. Op het programma staan verschillende internationale sprekers, onder wie Humberto Moro van de Dia Art Foundation, Britta Peters van Urbane Künste Ruhr en Lisa Le Feuvre van de Holt/Smithson Foundation

Waarom is land art juist in deze tijd relevant? Wat zijn haar nieuwe verschijningsvormen? Hoe gaan we om met deze vaak vergankelijke kunstwerken? En hoe werpt land art licht op de urgente ecologische en maatschappelijke vraagstukken van dit moment? Met het programma Land Art Lives zoekt Kunstmuseum M. in nauwe samenwerking met Land Art Flevoland en partners naar antwoorden op deze actuele vraagstukken tijdens een internationale conferentie op 3 oktober 2024 in Lelystad. Voorafgaand vinden verdiepende activiteiten plaats, waarbij makers, eigenaren en andere experts het gesprek aangaan over de toekomst van land art in Flevoland, Nederland en de rest van de wereld.

Conferentie met internationale sprekers

Op de conferentie komen verschillende internationale sprekers aan het woord, onder wie Humberto Moro van de Dia Art Foundation, Lisa Le Feuvre van Holt/Smithson Foundation, Britta Peters van Urbane Künste Ruhr en Anja Novak van de Universiteit van Amsterdam. In de middag volgen actieve workshops en gesprekstafels over de toekomst van de land art met onder anderen Vincent de Boer (Stroom Den Haag), Simone Vermaat (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en vele andere specialisten op het gebied van landschapskunst. 

Inspirerend voorprogramma

In aanloop naar deze conferentie kunnen geïnteresseerden deelnemen aan een inspirerend voorprogramma, met events door het hele land. Hierbij wordt vanuit verschillende perspectieven gekeken naar actuele vraagstukken rondom land art: van politiek tot praktisch, van historisch tot beleidsmatig.

Op het programma staan onder meer een bijeenkomst over kunst in de openbare ruimte door een erfgoedbril in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) op 20 juni, een verkenning van nieuwe vormen van land art in Flevoland op 11 juli, en een sessie over de koloniale dimensie van Nederlandse land art in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam in september. De uitkomsten van deze sessies worden meegenomen naar de conferentie. De opgedane kennis wordt levend gehouden op het online platform landartlives.nl. 

Wat is land art?

Land art of landschapskunst laat de kijker reflecteren op het landschap en gaat ermee in gesprek. Deze kunstvorm kent een rijke geschiedenis. In de jaren zeventig kwam land art op als kunstvorm die zich verzette tegen instituties en hun inkadering: kunstenaars voelden de behoefte om uit musea en hun beperkingen te breken, ook met onder meer performancekunst en nieuwe media. Inmiddels hebben sommige instituties deze kunstvorm juist omarmd: land art wordt steeds vaker in opdracht gecreëerd. Daardoor heeft de definitie van land art zich sterk ontwikkeld.

Beroemde land art-kunstwerken in Nederland zijn onder andere Broken Circle / Spiral Hill van Robert Smithson in Emmen, de Groene Kathedraal van Marinus Boezem in Almere, Riff, PD# 18245 van Bob Gramsma in Dronten en Hemels Gewelf van James Turrell in Kijkduin.

Over Land Art Lives

Land Art Lives is een programma van Kunstmuseum M. in nauwe samenwerking met Land Art Flevoland. Partners zijn onder meer Stroom Den Haag, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Holt/Smithson Foundation, Land Art Contemporary, FlevoLAB, het Institut Français en de Universiteit van Amsterdam. Het programma Land Art Lives is de eerste stap op weg naar een landelijk kenniscentrum voor land art: een plek voor uitwisseling, onderzoek, inspiratie en ontwikkeling waar eigenaren, makers, opdrachtgevers, kenniszoekers en kennisaanbieders op het gebied van landschapskunst terechtkunnen.

Praktische informatie

Datum: donderdag 3 oktober 2024 
Tijd: 10.00 (inloop 09.30) tot 17.00 uur inclusief vegetarische lunch en een borrel na afloop 
Locatie: Agora Theater, Lelystad (op 500 meter van Station Lelystad Centrum) 
Kosten: € 75,00 per persoon (inclusief lunch); studenten betalen € 25,00 op vertoon van een geldige studentenkaart 
Aanmelden: via landartlives.nl