Kunstmuseum M. presenteert tentoonstelling van kunstenaar Sachi Miyachi

PERSBERICHT | 8 mei 2024

Kunstmuseum M. presenteert tentoonstelling van kunstenaar Sachi Miyachi

Ode aan optimisme en kunst van het spelen

In Kunstmuseum M. is van 12 juli tot en met 21 december 2024 de tentoonstelling De Baan – Oefening in Optimisme te zien. In deze expositie nodigt kunstenaar Sachi Miyachi de bezoeker uit de spelende mens in zichzelf te activeren, met een grote houten installatie die speciaal voor deze ruimte is gemaakt.

Bezoeker aan slag

De tentoonstelling De Baan – Oefening in Optimisme bestaat uit een golfbaan die de bezoeker uitnodigt een actieve houding aan te nemen. Met de club in de hand word je in zeven holes langs allerlei grote en kleine obstakels gevoerd: van een berg gemaakt van versnipperde bouwplannen tot windmachines en een drijvend eiland. Miyachi gebruikte hiervoor gedeeltelijk overgebleven bouwmaterialen van De Floriade, die in 2022 op deze plek in Almere plaatsvond.

Sachi Miyachi voor Kunstmuseum M. Foto: Erwin Budding.

Oefening in optimisme

Deze spelelementen nodigen je uit in beweging te komen in een wereld die soms verlammend en angstaanjagend kan zijn. Het golfparcours dient daarbij als een metafoor voor de hindernisbaan die het leven kan zijn. Hoe oud je ook bent en welk spel je ook speelt, een luchtige en optimistische houding komt altijd van pas: wanneer je misslaat, kun je het altijd nog een keer proberen.

Uitnodiging tot gesprek

Miyachi nodigt bezoekers ook uit met elkaar in gesprek te gaan. In de ruimte is een driehoekige tafel geplaatst, waarop verschillende puzzels liggen om samen op te lossen. Ook andere interventies voorzien je van stof tot nadenken en discussiëren, zoals een kleine sculptuur die eeuwig rondjes draait en een serie bokalen van gerecyclede materialen, die Miyachi samen met sieraadontwerpster Morgane De Klerk maakte. Samen vormen zij een ode aan alle grote en kleine doelen die een mens in een leven kan bereiken.

Sachi Miyachi, It Happens Anyway, 2019. Locatie: W139, Amsterdam. Foto: Marika Groen.

Oproep aan spelende mens

Het werk van Sachi Miyachi in Kunstmuseum M. biedt hoop op een moment waarop we daar maar al te zeer behoefte aan hebben, aldus directeur Hanneke Beynen. ‘Kunstmuseum M. heeft als de missie creativiteit aan te wakkeren. Wij geloven dat iedereen kunstzinnig kan zijn. Het optimistische werk in deze tentoonstelling draagt daaraan bij. Het nodigt de bezoeker uit de spelende mens in zichzelf te activeren en de zinnen te verzetten.’

Over Sachi Miyachi

Sachi Miyachi (Tokio, 1978) maakt installaties, performances en tekeningen. In Tokio volgde ze van 1997 tot 2001 een kunstopleiding aan de Wako University. In Amsterdam studeerde ze aan de Gerrit Rietveld Academie (2004-2007) en aan het Sandberg Instituut (2007-2009). Miyachi’s werk is vaak locatiegebonden: ze bouwt enorme houten constructies die voorbijgangers de mogelijkheid bieden interactie met het werk aan te gaan. Daarbij werkt ze graag met de verhalen en materialen die lokaal voorhanden zijn. Haar werk was eerder onder meer te zien in het Van Abbemuseum in Eindhoven, in de Oude Kerk in Amsterdam en tijdens de IJsselbiennale.

Over Kunstmuseum M.

M. is een museum voor immersieve kunst en landschapskunst in Almere. M. is er voor zo veel mogelijk mensen: een plek om elkaar te ontmoeten en de creativiteit aan te wakkeren, zonder dat je al iets over kunst hoeft te weten. De kunst is niet alleen in het museum te vinden, maar sluit aan bij de indrukwekkende collectie Flevolandse landschapswerken. Dankzij activiteiten, tours en videobelevingen kan iedereen deze kunstwerken bezoeken. Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Land Art Flevoland.

Noot voor pers | niet voor publicatie

Neem voor meer informatie contact op met Anne van den Dool via communicatie@jijbentm.art en 06-81052747. De expositie wordt op donderdag 11 juli om 16.00 uur feestelijk geopend. Wil je een uitnodiging voor deze opening ontvangen? Laat het weten via bovenstaande contactgegevens. Beeldmateriaal is onder aan dit bericht te vinden.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij de hulp van onze partners